Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

To szkoła dla pasjonatów sztuki kulinarnej chcących zdobyć  umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego.

W tej szkole nauczymy Cię:

  • sporządzać oferty usług gastronomicznych oraz prowadzić działania marketingowe,
  • planować i organizować gastronomiczną obsługę imprez oraz przyjęć okolicznościowych,
  • organizować i realizować gastronomiczne usługi cateringowe,
  • kalkulować i rozliczać koszty usług gastronomicznych,
  • oceniać jakość surowców i wyrobów kulinarnych,
  • stosować zasady racjonalnego żywienia,
  • sporządzać podstawowy asortyment potraw i napojów,
  • aranżować wnętrza i wyposażać sale konsumenckie oraz inne miejsca świadczenia usług gastronomicznych,
  • obsługiwać konsumenta.Przygotujemy Cię do zdobycia kwalifikacji w zawodzie:
    • TG.07 – Sporządzanie potraw i napojów,
    • TG.16 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych,
      Perspektywy zatrudnienia

      Zdobyte kwalifikacje umożliwią Ci:

      • podjęcie zatrudnienie w zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.),
      • instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
      • służbie zdrowia (sanatoria, żłobki, szpitale),
      • organizacjach ochrony konsumenta,
      • placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty itp.).
      • prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.
Brak Postów Do Załadowania