Kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw i napojów. Do jego obowiązków należy przygotowanie dań i podanie ich w jak najatrakcyjniejszej formie. Niejednokrotnie jego zadaniem jest również udekorowanie stołu. Ponadto kucharz dba o wybór składników najlepszej jakości, właściwe przechowywanie produktów i należytą konserwację wszelkich urządzeń kuchennych. Sprawuje on nadzór nad pracą w kuchni, aby przebiegała zgodnie z wymogami sanitarnymi i BHP. W gestii kucharza znajduje się również układanie menu oraz zarządzanie wydatkami na produkty spożywcze.
W naszej szkole nauczymy Cię:
- przygotowywać podstawowy asortyment potraw i napojów z surowców i półproduktów spożywczych w oparciu o normy i receptury gastronomiczne zgodnie z odpowiednimi technikami ich sporządzania
- obliczać wartość energetyczną i odżywczą produktów spożywczych i potraw
- dokonywać oceny jakościowej i organoleptycznej surowców, półproduktów i gotowych potraw
- dokonywać oceny produktów i napojów pod względem towaroznawczym
- właściwie dobierać surowce do produkcji potraw i napojów
- sporządzać kalkulacje potraw i napojów
- poddawać surowce obróbce wstępnej i cieplnej odpowiednimi narzędziami, maszynami i urządzeniami
- wykańczać, porcjować, dekorować i estetyczne wydawać potrawy i napoje
- konserwować maszyny i urządzenia
- stosować zasady zabezpieczenia jakości zdrowotnej potraw, utrzymywać w czystości i porządku stanowiska pracy, przestrzegać przepisów sanitarnych, bhp, ppoż. obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego.
- Przygotujemy Cię do zdobycia kwalifikacji w zawodzie:
TG.7 Sporządzanie potraw i napojów
Gdzie możesz szukać pracy:
- restauracje
- bary
- kawiarnie
- catering
- hotele
- inne publiczne miejsca żywienia
- własna działalność gospodarcza