Kierunek Kucharz w branżowej szkole I stopnia przygotowuje do pracy w gastronomii. Uczniowie zdobywają praktyczne umiejętności w zakresie przygotowywania potraw, obróbki produktów spożywczych, planowania i organizacji pracy w kuchni. Poznają zasady zdrowego żywienia, higieny oraz obsługi urządzeń gastronomicznych.

Zakres nauki

Podczas nauki na kierunku kucharz uczniowie zdobywają wiedzę teoretyczną oraz nabywają praktycznych umiejętności na następujących przedmiotach zawodowych:
1. Technika i bezpieczeństwo w gastronomii
2. Podstawy gastronomii
3. Obsługa klienta
4. Język niemiecki zawodowy
5. Pracownia gastronomiczna – zajęcia praktyczne w kuchni obejmują: przyjmowanie i magazynowanie żywności, przygotowanie dań i wydawanie dań.

Kwalifikacje Zawodowe.

Pod koniec trzeciej klasy uczniowie przystępują do egzaminu potwierdzającego kwalifikację zawodową:
HGT. 02 Przygotowanie i wydawanie dań

Sylwetka absolwenta

Absolwenci kierunku Kucharz mogą znaleźć zatrudnienie w następujących obszarach:
1. Restauracje, hotele
2. Catering i eventy
3. Stołówki i placówki zbiorowego żywienia

Informacje dodatkowe

Oprócz solidnej wiedzy teoretycznej Szkoła organizuje wycieczki przedmiotowe do renomowanych zakładów gastronomicznych oraz hoteli. Dzięki nim uczeń pozna kulisy pracy profesjonalnych kucharzy i cukierników. Z nami nauka to nie tylko teoria, ale także prawdziwa pasja i praktyka!
Absolwenci kierunku kucharz mogą kontynuować naukę w szkole branżowej II stopnia.