TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
To szkoła dla pasjonatów sztuki kulinarnej chcących zdobyć umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego. W tej szkole nauczymy Cię:
- Sporządzać oferty usług gastronomicznych oraz prowadzić działania marketingowe
- Planować i organizować gastronomiczną obsługę imprez oraz przyjęć okolicznościowych
- Organizować i realizować gastronomiczne usługi cateringowe
- Kalkulować i rozliczać koszty usług gastronomicznych
- Oceniać jakość surowców i wyrobów kulinarnych
- Stosować zasady racjonalnego żywienia
- Sporządzać podstawowy asortyment potraw i napojów
- Aranżować wnętrza i wyposażać sale konsumenckie oraz inne miejsca świadczenia usług gastronomicznych
- Obsługiwać konsumenta
Przygotujemy Cię do zdobycia kwalifikacji w zawodzie:
- TG.07 - Sporządzanie potraw i napojów,
- TG.16 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych,
Zapewnimy nowoczesne i dobrze wyposażone pracownie gastronomiczne i obsługi konsumenta.
W klasie trzeciej odbędziesz 4 tygodniowe praktyki zawodowe w kraju lub zagranicą.
Perspektywy zatrudnienia
Zdobyte kwalifikacje umożliwią Ci:
- podjęcie zatrudnienie w zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.),
- instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
- służbie zdrowia (sanatoria, żłobki, szpitale),
- organizacjach ochrony konsumenta, ,
- placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty itp.).
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.