Kto czyta książki, żyje podwójnie Umberto Eco
Jest nam bardzo miło poinformować tischnerowską społeczność, że biblioteka Zespołu Szkół im. ks. Józefa Tischnera w Dobczycach wzbogaci swój księgozbiór o nowe, atrakcyjne pozycje, zakupione w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata
2021 – 2025. I Liceum Ogólnokształcące otrzymało 15 tysięcy złotych na zakup nowości wydawniczych, elementów wyposażenia do biblioteki oraz realizację działań promujących czytelnictwo (12 tys. to kwota wnioskowana z programu rządowego, natomiast 3 tys. stanowi wkład Starostwa Powiatowego w Myślenicach). Na zakup książek przeznaczono 7,5 tys. zł.
Nauczyciele bibliotekarze zasięgnęli opinii rodziców oraz samorządu szkolnego jak również propozycji młodzieży, konsultowano się również z Miejską Biblioteką Publiczną
w Dobczycach, w sprawie preferencji czytelniczych młodzieży - związku z tym zostaną zakupione książki do biblioteki szkolnej, placówka przystąpi również do szeregu działań związanych z NPRCz 2.0, promujących czytelnictwo.
Argumentów przemawiających za rozwijaniem nawyków czytelniczych jest wiele.
Kto czyta:
• ma mniejsze problemy ze skupieniem uwagi
• szybciej zapamiętuje nowe informacje
• umie poprawnie wyrażać swoje myśli i uczucia
• osiąga lepsze wyniki w nauce
• powiększa swój zasób słownictwa
• łatwiej kojarzy fakty
• robi mniej błędów ortograficznych
Bibliotekarze Zespołu Szkół im. ks. J. Tischnera w Dobczycach
Powiatowy Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia roślinna”
25 listopada 2021 roku w naszej szkole odbył się Powiatowy Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia roślinna”. W konkursie udział wzięli uczniowie szkół gastronomicznych z naszego powiatu. Młodzież pod czujnym okiem kucharzy - Pana Grzegorza Szczygła (Winnica Sygneczów) i Pana Adama Nosala (Dietfic Catering Dietetyczny) przygotowywała potrawy wegetariańskie, a nad całością czuwały organizatorki konkursu, nauczycielki pracowni gastronomicznej: mgr Teresa Calik, mgr Katarzyna Gaweł i mgr Katarzyna Mikos.
- miejsce zajęła Magdalena Motyka, potrawa „cukinia na bogato”; Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Sułkowicach
2. miejsce - Michał Olesek, kl. 3WKp, potrawa „wellington z buraka”; Branżowa Szkoła I Stopnia w Dobczycach
- miejsce - Monika Zadora, potrawa: „papryka faszerowana bakłażanem i serem feta”; Zespół Szkół Techniczno-Ekonomicznych im. Mikołaja Reja w Myślenicach
- miejsce – Dorota Mysza, potrawa „stek z kalafiora z ciecierzycą i musem selerowym duszony z oliwą pietruszkową”; Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Bohaterów Monte Cassino w Lubniu
- miejsce – Emilia Olszyniak, kl. 3TGg; potrawa „placek prowansalski”; Technikum nr 1 w Dobczycach
- miejsce – Małgorzata Pałka, potrawa „tarta warzywna z serem z nerkowców”; Prywatne Technikum w Myślenicach
Na uroczystą galę rozdania nagród, ufundowanych przez Starostwo Powiatowe w Myślenicach przyjechał Starosta Myślenicki Pan Józef Tomal i Wicestarosta Pan Rafał Kudas.
Tekst: Katarzyna Mikos
fot. Pracownia gastronomiczna




A gdyby tak rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady?
Tak właśnie zrobili uczniowie klasy 2T2, a towarzyszyło im kilku starszych kolegów z 4TG.
Na swoją pierwszą wycieczkę szkolną (z małą zachęta Pani od geografii), wybraliśmy właśnie Bieszczady w jesiennej odsłonie. W drodze do Kalnicy zobaczyliśmy Hutę Szkła Artystycznego „Sabina" w Rymanowie, gdzie mogliśmy na żywo zobaczyć, jak powstają unikatowe wyroby ze szkła. Tego samego dnia podziwialiśmy widoki z Połoniny Wetlińskiej.
W drugim dniu pobytu zdobyliśmy Tarnicę (1346 m n.p.m.), najwyższy szczyt polskich Bieszczadów. W drodze na szczyt, mieliśmy prawdziwy kalejdoskop pogodowy: mgłę, deszcz, śnieg i słońce, ale przede wszystkim wspaniałe widoki (jak już rozeszła się mgła)! Z Tarnicy ruszyliśmy przez Bukowe Berdo do Mucznego. Widoki na trasie zapierały "dech w piersiach". Po całodziennej wędrówce późnym wieczorem grillowaliśmy, graliśmy na gitarze i śpiewaliśmy piosenki. Było wesoło!
Ostatniego dnia po wykwaterowaniu dotarliśmy na koronę zapory w Solinie, a potem zwiedziliśmy Muzeum Ropy Naftowej w Bóbrce oraz miejscową restaurację.
Po dotarciu do Dobczyc oficjalnie zakończyliśmy wycieczkę.
Przez cały pobyt opiekowały się nami: nasza wspaniała wychowawczyni Pani Joanna Czepiel, oraz Pani Iwona Puchała. Szefem wycieczki była Pani Agnieszka Piłat. Towarzyszył nam również przewodnik - Pan Mateusz Murzyn, za co jesteśmy mu bardzo wdzięczni.