Kto czyta książki, żyje podwójnie Umberto Eco

Jest nam bardzo miło poinformować tischnerowską społeczność, że biblioteka Zespołu Szkół im. ks. Józefa Tischnera w Dobczycach wzbogaci swój księgozbiór o nowe, atrakcyjne pozycje, zakupione w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata
2021 – 2025. I Liceum Ogólnokształcące otrzymało 15 tysięcy złotych na zakup nowości wydawniczych, elementów wyposażenia do biblioteki oraz realizację działań promujących czytelnictwo (12 tys. to kwota wnioskowana z programu rządowego, natomiast 3 tys. stanowi wkład Starostwa Powiatowego w Myślenicach). Na zakup książek przeznaczono 7,5 tys. zł.

Nauczyciele bibliotekarze zasięgnęli opinii rodziców oraz samorządu szkolnego  jak również propozycji młodzieży, konsultowano się również z Miejską Biblioteką Publiczną
w Dobczycach, w sprawie  preferencji czytelniczych młodzieży - związku z tym zostaną zakupione książki do biblioteki szkolnej, placówka przystąpi również do szeregu działań związanych z NPRCz 2.0, promujących czytelnictwo.

Argumentów przemawiających za rozwijaniem nawyków czytelniczych jest wiele.

Kto czyta:

          ma mniejsze problemy ze skupieniem uwagi

          szybciej zapamiętuje nowe informacje

          umie poprawnie wyrażać swoje myśli i uczucia

          osiąga lepsze wyniki w nauce

          powiększa swój zasób słownictwa

          łatwiej kojarzy fakty

          robi mniej błędów ortograficznych

 

                                             Bibliotekarze  Zespołu Szkół im. ks. J. Tischnera w Dobczycach

Powiatowy Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia roślinna”

 

25 listopada 2021 roku w naszej szkole odbył się Powiatowy Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia roślinna”. W konkursie udział wzięli uczniowie szkół gastronomicznych z naszego powiatu. Młodzież pod czujnym okiem kucharzy - Pana Grzegorza Szczygła (Winnica Sygneczów) i Pana Adama Nosala (Dietfic Catering Dietetyczny) przygotowywała potrawy wegetariańskie, a nad całością czuwały organizatorki konkursu, nauczycielki pracowni gastronomicznej: mgr Teresa Calik, mgr Katarzyna Gaweł i mgr Katarzyna Mikos.

  1. miejsce zajęła Magdalena Motyka, potrawa „cukinia na bogato”; Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Sułkowicach

2.       miejsce - Michał Olesek, kl. 3WKp,  potrawa „wellington z buraka”; Branżowa Szkoła I Stopnia w Dobczycach

  1.  miejsce - Monika Zadora, potrawa: „papryka faszerowana bakłażanem i serem feta”; Zespół Szkół Techniczno-Ekonomicznych im. Mikołaja Reja w Myślenicach
  2.  miejsce – Dorota Mysza, potrawa „stek z kalafiora z ciecierzycą i musem selerowym duszony z oliwą pietruszkową”; Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Bohaterów Monte Cassino w Lubniu
  3.  miejsce – Emilia Olszyniak, kl. 3TGg;  potrawa „placek prowansalski”;  Technikum nr 1 w Dobczycach
  4. miejsce – Małgorzata Pałka, potrawa „tarta warzywna z serem z nerkowców”; Prywatne Technikum w Myślenicach

Na uroczystą galę rozdania nagród, ufundowanych przez Starostwo Powiatowe w Myślenicach  przyjechał Starosta Myślenicki Pan Józef Tomal i Wicestarosta Pan Rafał Kudas.

Tekst: Katarzyna Mikos

fot. Pracownia gastronomiczna

?W sali obrad Starostwa Powiatowego w Myślenicach, odbyło się uroczyste spotkanie, podczas którego starostowie wręczyli statuetki Prymusa oraz wyróżnienia dla najlepszych uczniów szkół ponadpodstawowych prowadzonych przez Powiat Myślenicki.
?- Cenię osoby, które są ambitne i dążą do doskonałości, do celu który sobie wyznaczyli. Drogą do tego celu są wyróżniające wyniki w nauce, a nasze dzisiejsze spotkanie potwierdza Waszą ciężką pracę. Mam przyjemność nagrodzić dziś Prymusów i uczniów wyróżniających się. Gratuluję Wam nie tylko tak wysokich wyników w nauce, ale przede wszystkim wytrwałości, że w okresie pandemii zakończyliście ostatni rok szkolny z tak fantastycznymi sukcesami. Dziękuje także Waszym dyrektorom, nauczycielom i rodzicom, którzy prowadzą Was przez drogę kształcenia - mówił podczas spotkania starosta Józef Tomal.
?Statuetkę Prymusa przyznano w trzech kategoriach - liceów, techników i branżowych szkół I stopnia - o jej otrzymaniu decydowała średnia ocen oraz dodatkowe osiągnięcia uczniów.
?W tym roku Nagrodę Statuetkę Prymusa otrzymała również uczennica naszego Zespołu Szkół, Katarzyna Mastalerz, średnia ocen 5,5 – uczennica branżowej szkoły I stopnia w ZS w Dobczycach.
Źródło: Starostwo Powiatowe w Myślenicach - Powiat Myślenicki (tekst i fot.)

POWIATOWA  LICEALIADA  W  PIŁCE  KOSZYKOWEJ CHŁOPCÓW - MYŚLENICE

 

Mykyta Esterlein, 3T3g

Szymon Feliks, 3T1g

Eric Jamka, 3t1g

Jan Zabłocki, 4T1

Filip Płatek, 4T1

Dawid Bała, 2T1p

Radoslaw Kasperek, 1T1p

Jan Proszek, 1T2p

 

Opiekunowie: mgr Tomasz Wójtowicz

                       mgr Piotr Godula

 

 

A gdyby tak rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady?

Tak właśnie zrobili uczniowie klasy 2T2, a towarzyszyło im kilku starszych kolegów z 4TG.

Na swoją pierwszą wycieczkę szkolną (z małą zachęta Pani od geografii), wybraliśmy właśnie Bieszczady w jesiennej odsłonie. W drodze do Kalnicy zobaczyliśmy Hutę Szkła Artystycznego „Sabina" w Rymanowie, gdzie mogliśmy na żywo zobaczyć, jak powstają unikatowe wyroby ze szkła. Tego samego dnia podziwialiśmy  widoki z Połoniny Wetlińskiej.

W drugim dniu pobytu zdobyliśmy Tarnicę (1346 m n.p.m.), najwyższy szczyt polskich Bieszczadów. W drodze na szczyt, mieliśmy prawdziwy kalejdoskop pogodowy: mgłę, deszcz, śnieg i słońce, ale przede wszystkim wspaniałe widoki (jak już rozeszła się mgła)! Z Tarnicy ruszyliśmy przez Bukowe Berdo do Mucznego. Widoki na trasie zapierały "dech w piersiach". Po całodziennej wędrówce późnym wieczorem grillowaliśmy, graliśmy na gitarze i śpiewaliśmy piosenki. Było wesoło!

Ostatniego dnia po wykwaterowaniu dotarliśmy na koronę zapory w Solinie, a potem zwiedziliśmy Muzeum Ropy Naftowej w Bóbrce oraz miejscową restaurację.

Po dotarciu do Dobczyc oficjalnie zakończyliśmy wycieczkę.

Przez cały pobyt opiekowały się nami: nasza wspaniała wychowawczyni Pani Joanna Czepiel, oraz Pani Iwona Puchała. Szefem wycieczki była Pani Agnieszka Piłat. Towarzyszył nam również przewodnik - Pan Mateusz Murzyn, za co jesteśmy mu bardzo wdzięczni.

 

Praktyki w Londynie













Back to top