Deklaracja maturalna 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Branża gastronomiczna w Polsce dynamicznie się rozwija.  Telewizja emituje całą masę mniej lub bardziej profesjonalnych programów o tematyce kulinarnej i cukierniczej, nieocenioną skarbnicą wiedzy a nierzadko i umiejętności jest internet. Polacy podróżując poznają smaki i wyroby różnych kuchni świata. Zmieniają się gusta konsumentów, rosną ich potrzeby i oczekiwania – w odpowiedzi prężnie rozwija się cukiernictwo i usługi gastronomiczne: zmienia się technologia, asortyment wyrobów, inny jest system pracy, wyższe standardy jakościowe. Rośnie zapotrzebowanie na wykwalifikowanych, dobrze wykształconych i zmotywowanych, kreatywnych kucharzy, cukierników, gastronomów.

    Zespół Szkół w Dobczycach na bieżąco kontroluje potrzeby rynku pracy i pracodawców, oferując kształcenie w zawodach, które dadzą przyszłym absolwentom dobry start zawodowy.

technik żywienia i usług gastronomicznych – cieszący się największym zainteresowaniem młodzieży, bo daje szerokie możliwości pracy w organizacji usług gastronomicznych, obsłudze konsumenta, żywieniu zbiorowym, cateringu, przygotowuje do podjęcia własnej działalności.

Kształcąc się w tym zawodzie nauczysz  się precyzyjnie dobierać właściwe zestawy potraw do różnych okoliczności oraz poznać zasady profesjonalnego przygotowania imprez i obsługi gastronomicznej? To jest kierunek dla Ciebie. Nauczymy Cię w jaki sposób, kalkulować koszty organizacji i obsługi imprez, konferencji. Poznasz zasady ilościowego i jakościowego dobierania właściwych surowców niezbędnych do przygotowania potraw. Będziesz mógł również otworzyć własną firmę zajmującą się organizacją dużych przyjęć dla firm oraz imprez okolicznościowych dla osób prywatnych.

Zajęcia praktyczne odbywają się w pracowniach szkolnych, szkoła pomaga również w znalezieniu i zorganizowaniu atrakcyjnych praktyk u pracodawców. Istotny wpływ na jakość procesu kształcenia ma dobór warunków organizacyjnych oraz wyposażenie techno-dydaktyczne.

            Korzystając z możliwości dostępu do funduszy unijnych szkoła przystąpiła do projektu „Modernizacja bazy dydaktycznej kształcenia zawodowego Szkół Ponadgimnazjalnych Powiatu Myślenickiego ”, którego celem była poprawa usług edukacyjnych. W ramach projektu doposażono w sprzęt, urządzenia i nowoczesne stanowiska dydaktyczne 2 pracownie gastronomiczne, pracownię cukierniczą oraz salę obsługi konsumenta. Dodatkowo dyrekcja szkoły wraz z nauczycielami na bieżąco dba o zakup nowego sprzętu.

 Dzięki staraniom nauczycieli przedmiotów gastronomicznych, zakupione zostały nowe stroje dla uczniów klas gastronomicznych.


             Zespół Szkół w Dobczycach przystąpił do realizacji  projektu współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego "Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce". Projekt ten, przewidziany na lata 2010-2014, pozwoli na przeszkolenie chętnych uczniów, którzy umiejętności produkcji i zdobienia tortów, barmańskie i baristyczne, sommelierskie,oraz sztuki carvingu  nabywają pod okiem znakomitych fachowców, wielokrotnych laureatów konkursów barmańskich krajowych i międzynarodowych, mistrzów w zawodzie. Większość zajęć odbywa się w dobrze wyposażonych pracowniach ZS w Dobczycach. Szkolenia dają możliwość zdobycia umiejętności potrzebnych w nowoczesnej gastronomii i cukiernictwie. Dla przyszłego pracodawcy kursanci będą wysoko kwalifikowanymi pracownikami lepiej przygotowanymi do wejścia na rynek pracy.

            W ramach realizacji projektu ,,Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce" odbywają się  staże - wizyty zawodoznawcze  dla uczniów szkół zawodowych, podczas których uczniowie uczestniczą w zajęciach w zakładach produkcji spożywczej, restauracjach, hotelach poznając warunki pracy i specyfikę pracy w zawodzie.

            

Poziom edukacji gastronomów, kucharzy i cukierników  wiąże się z poziomem i znajomością współczesnego rynku gastronomicznego i cukierniczego przez nauczycieli uczących zawodu.  W Zespole Szkół przedmiotów gastronomicznych naucza  10 wysoko wykwalifikowanych pedagogów: większość to nauczyciele mianowani i dyplomowani. Grono ciągle  doskonali się i aktualizuje swoją znajomość n/t aktualnie stosowanych technologii, organizacji pracy oraz nowości w branży gastronomicznej. Nauczyciele uczestniczą w profesjonalnych szkoleniach i praktykach organizowanych w przedsiębiorstwach. W zeszłym roku 5 nauczycieli uczestniczyło w projekcie„PRAXIS – pilotażowym programie doskonalenia nauczycieli kształcenia zawodowego poprzez praktyki w przedsiębiorstwach” współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego – w ramach którego odbyli 2 tygodniowe praktyki u pracodawców w kraju oraz tygodniowe praktyki w Niemczech.

 

            W ubiegłym roku 2 nauczycieli uczestniczyło w„Modelowym programie doskonalenia zawodowego nauczycieli w przedsiębiorstwach” realizowanym przez Szkołę Wyższą im. Bogdana Jańskiego w Krakowie i finansowanym ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. W bieżącym roku szkolnym planowane są kolejne szkolenia.

 

            Nauczyciele cukiernictwa uczestniczyli w 2 tygodniowym szkoleniu  współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej w  ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Patissier & Chocolatier -Mistrzowie Nauczycielom zawodu. Projekt był  unikalną okazją by  nabyć profesjonalne umiejętności związane z praktycznym funkcjonowaniem  nowoczesnego przedsiębiorstwa cukierniczego.

 

            Szkoła przyłączyła się do projektu finansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki  „Modernizacja Systemu Doskonalenia Kadr Szkół Zawodowych w Małopolsce”, którego celem jest dostosowanie kwalifikacji kadr szkół zawodowych do wymogów związanych ze strategicznymi kierunkami rozwoju Małopolski

 

w zakresie kształcenia zawodowego. W ramach projektu w szkole odbyły się szkolenia dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych z umiejętności baristycznych, sommelierskich, carvingowych oraz "Kuchni Świata". Zajęcia prowadzone są przez najlepszych profesjonalistów, nierzadko mistrzów z branży. 

 

             Udział w projektach wzbogaca  warsztat pracy pedagogów, podnosi jakość kształcenia, pozwala rozwijać zainteresowania, entuzjazm i pasję u młodzieży. My już widzimy efekty naszych działań: wśród naszych uczniów coraz więcej  znajdujemy przysłowiowych perełek – talentów, które się ujawniają. Młodzież chce się rozwijać, sprawdzać dlatego szkoła organizuje różnorodne konkursy, ponadto uczniowie biorą udział w Olimpiadzie wiedzy o żywieniu oraz konkursach ogólnopolskich i powiatowych. – możemy się pochwalić sukcesami w konkursach zawodowych.

 

Uczniowie chętnie uczestniczą w zajęciach pozalekcyjnych,  angażują się w akcje produkcji wyrobów na cele charytatywne, np. w okresach  przedświątecznych dla Stowarzyszenia Hospicyjnego „Bądźmy Razem” w Wiśniowej od lat produkujemy słodkie prezenty dla podopiecznych hospicjum.

Abyś mógł poznać nasz zawód co roku zapraszamy na dni otwarte oraz warsztaty. Zachęcamy także do odwiedzania nas na facebooku, gdzie będziesz mógł zobaczyć efekty pracy naszych uczniów. 

 

 

Robimy wszystko, aby nasza szkoła była szkołą dobrych możliwości zawodowych, szansą na przyszłość naszych absolwentów. Nasi uczniowie i uczennice są lepiej zmotywowani i przygotowani do aktywnego wejścia na rynek pracy.  

Posiadacz dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie potrafi:

  • Sporządzać oferty usług gastronomicznych oraz prowadzić działania marketingowe

  • Planować i organizować gastronomiczną obsługę imprez oraz przyjęć okolicznościowych

  • Organizować i realizować gastronomiczne usługi cateringowe

  • Kalkulować i rozliczać koszty usług gastronomicznych

  • Współpracować i prowadzić negocjacje z kontrahentami i kooperatorami

  • Przestrzegać zasad zabezpieczenia jakości zdrowotnej żywności

  • Oceniać jakość surowców i wyrobów kulinarnych

  • Stosować zasady racjonalnego żywienia

  • Sporządzać podstawowy asortyment potraw i napojów

  • Aranżować wnętrza i wyposażać sale konsumenckie oraz inne miejsca świadczenia usług gastronomicznych

  • Obsługiwać konsumenta

  • Przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych

  • Udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy

 

 

Filmik o klasie technika usług gastronomicznych stworzony przez naszych uczniów:

 


Gościmy

Odwiedza nas 47 gości oraz 0 użytkowników.

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com