TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH   

To szkoła dla pasjonatów sztuki kulinarnej chcących zdobyć  umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego. W tej szkole nauczymy Cię:

  • Sporządzać oferty usług gastronomicznych oraz prowadzić działania marketingowe
  • Planować i organizować gastronomiczną obsługę imprez oraz przyjęć okolicznościowych
  • Organizować i realizować gastronomiczne usługi cateringowe
  • Kalkulować i rozliczać koszty usług gastronomicznych
  • Oceniać jakość surowców i wyrobów kulinarnych
  • Stosować zasady racjonalnego żywienia
  • Sporządzać podstawowy asortyment potraw i napojów
  • Aranżować wnętrza i wyposażać sale konsumenckie oraz inne miejsca świadczenia usług gastronomicznych
  • Obsługiwać konsumenta

 

Przygotujemy Cię do zdobycia kwalifikacji w zawodzie:

  • TG.07 - Sporządzanie potraw i napojów,
  • TG.16 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych,

Zapewnimy nowoczesne i dobrze wyposażone pracownie gastronomiczne i obsługi konsumenta.

W klasie trzeciej odbędziesz 4 tygodniowe praktyki zawodowe w kraju lub zagranicą.

 

Perspektywy zatrudnienia

 Zdobyte kwalifikacje umożliwią Ci:

  • podjęcie zatrudnienie w zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.),
  • instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
  • służbie zdrowia (sanatoria, żłobki, szpitale),
  • organizacjach ochrony konsumenta, ,
  • placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty itp.).
  • prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.

Praktyki w Londynie





Back to top