Zespół Szkół im. ks. Józefa Tischnera w Dobczycach

  • slider2.1
  • cukiernik
  • mechanik
  • monter
  • selektronik
  • selektryk
  • budowlanka
  • fryzjerki
  • gastronomia
  • mundurówka
  • slider1
  • slider2
  • slider3
  • slider4

 KUCHARZ 

Kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw i napojów. Do jego obowiązków należy przygotowanie dań,  podanie ich w jak najatrakcyjniejszej formie, Niejednokrotnie do niego należy również udekorowanie stołu. Do obowiązków kucharza należy także dbanie o wybór składników najlepszej jakości, właściwe przechowywanie produktów, dbanie o należytą konserwację wszelkich urządzeń kuchennych. Sprawuje on nadzór nad pracą w kuchni, aby przebiegała zgodnie z wymogami sanitarnymi i BHP. W gestii kucharza znajduje się również układanie menu oraz zarządzanie wydatkami na produkty spożywcze. 

W naszej szkole nauczymy Cię:

  • przygotowywać podstawowy asortyment potraw i napojów z surowców i półproduktów spożywczych w oparciu o normy i receptury gastronomiczne zgodnie z odpowiednimi technikami ich sporządzania
  • obliczać wartość energetyczną i odżywczą produktów spożywczych i potraw
  • dokonywać oceny jakościowej i organoleptycznej surowców, półproduktów i gotowych potraw
  • dokonywać oceny produktów i napojów pod względem towaroznawczym
  • właściwie dobierać surowce do produkcji potraw i napojów
  • sporządzać kalkulacje potraw i napojów
  • poddawać obróbce wstępnej i cieplnej surowce odpowiednimi narzędziami, maszynami i urządzeniami
  • wykończać, porcjować, dekorować i estetyczne wydawać potrawy i napoje
  • konserwować maszyny i urządzenia
  • stosować zasady zabezpieczenia jakości zdrowotnej potraw, utrzymywać w czystości i porządku stanowiska pracy, przestrzegać przepisów sanitarnych, bhp, ppoż. obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego.

 

Przygotujemy  Cię do zdobycia kwalifikacji w zawodzie:

TG.7 Sporządzanie potraw i napojów

 

Gdzie możesz szukać pracy:
  • Restauracje
  • Bary
  • Kawiarnie
  • Catering
  • Hotele
  • Inne publiczne miejsca żywienia
  • Własna działalność gospodarcza

Praktyki w Londynie





Zadzwoń do nas
tel.(12 ) 27 - 10 - 181, 27 - 10 - 185, fax (12) 27 - 11 - 072
sekretariat@dobczyce.edu.pl
Odwiedź nas
Odwiedź nas ul. Szkolna 20 A, 32-410 Dobczyce

Back to top