15  marca br. w Zespole Szkół w Dobczycach odbył się III Powiatowy Konkurs Cukierniczy „Bake  off Das große Backen - Międzynarodowe smaki u Tischnera", zorganizowany przez germanistkę Aleksandrę Szumiec i nauczycielkę pracowni gastronomicznej Agnieszkę Piłat.

W konkursie udział wzięli uczniowie szkół powiatu myślenickiego: Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Sułkowicach,  Zespołu Szkół Prywatnych Osińskich, Małopolskiej Szkoły Gościnności, oraz naszego Zespołu Szkół, ich zadaniem było przyrządzić po dwa desery: jeden, to autorski przepis, natomiast drugi  na podstawie receptury w j. niemieckim, „Deser Lava cake” przygotowanej przez organizatorów.  Przewodniczącą jury była Sylwia Bała finalistka polskiego programu kulinarnego "Bake Off - Ale Ciacho!” ( z wykształcenia germanistka, obecnie prowadzi swoje cukiernicze atelier w Myślenicach ). Desery oceniali również: Grzegorz Leśniak jako germanista i pasjonat dobrej kuchni oraz wicedyrektor ZS Wioletta Wyroba.  Nagrody, ufundowane przez  Starostwo Powiatowe w Myślenicach oraz firmę Wawel SA, wręczali dyrektor ZS Bogusław Lichoń oraz Magdalena Polczyk manager ds HR w firmie Wawel SA. Natomiast dodatkowa nagroda  dla uczestników, to udział w szkoleniu z deserów,  prowadzonym przez Sylwię Bałę.

Wyniki konkursu:

1.      Kinga Wojtyca - Małopolska  Szkoła Gościnności w Myślenicach

2.      Magdalena Surówka - Zespół Szkół w Dobczycach

3.      Kamila Gawor - Zespół Szkół Prywatnych Osińskich w Myślenicach

Praktyki w Londynie







Back to top