Deklaracja maturalna 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Czym się zajmuje?

Zajmuje się przygotowaniem potraw i napojów w punktach małej gastronomii. W pracy wykorzystuje odpowiednie narzędzia, maszyny i urządzenia. Ocenia i dobiera surowce i półprodukty, w oparciu o normy i receptury gastronomiczne. Do zadań kucharza należy też sporządzanie kalkulacji potraw i napojów, obliczanie ich wartości energetycznej, a także ich estetyczne wykończenie i wydawanie.

Zadania zawodowego kucharza:

  • obliczanie wartości energetycznej i odżywczej produktów spożywczych i potraw
  • dokonywanie oceny jakościowej i organoleptycznej surowców, półproduktów i gotowych potraw
  • dokonywanie oceny produktów i napojów pod względem towaroznawczym
  • właściwe dobieranie surowców do produkcji potraw i napojów
  • przygotowywanie podstawowego asortymentu potraw i napojów z surowców i półproduktów spożywczych w oparciu o normy i receptury gastronomiczne zgodnie z odpowiednimi technikami ich sporządzania
  • sporządzanie kalkulacji potraw i napojów
  • poddawanie obróbce wstępnej i cieplnej surowców odpowiednimi narzędziami
  • maszynami i urządzeniami
  • wykończanie, porcjowanie, dekorowanie i estetyczne wydawanie potraw i napojów
  • konserwowanie maszyn i urządzeń
  • stosowanie zasad zabezpieczenia jakości zdrowotnej potraw, utrzymywanie w czystości i porządku stanowiska pracy, przestrzeganie przepisów sanitarnych, bhp, ppoż. obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego

Perspektywy pracy kucharza:

  • restauracje
  • bary
  • catering
  • inne publiczne miejsca żywienia
  • hotele
  • własna działalność gospodarcza

 

 

 

 

Gościmy

Odwiedza nas 86 gości oraz 0 użytkowników.

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com