Deklaracja maturalna 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W Zespole Szkół im. ks. Józefa Tischnera realizowany jest Rządowy program
na lata 2014–2016
„Bezpieczna i przyjazna szkoła”
„Działania dotyczące wdrożenia zasad prawidłowego żywienia wśród uczniów
i wychowanków - projekty konkursowe dla szkół.”
Zadanie publiczne finansowane jest w całości z dotacji celowej przyznanej przez 

Małopolski Urząd Wojewódzki w Krakowie

Cel projektu:
- kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych uczniów wychowanków poprzez praktyczną naukę przygotowania pełnowartościowych posiłków;
- zwiększanie kompetencji rodziców, nauczycieli, personelu szkoły dotyczących prawidłowego żywienia;
- zmiana przekonań i postaw dorosłych dotyczących zdrowego żywienia dzieci i młodzieży.

Warsztaty z zakresu zdrowego żywienia dla uczniów szkół ogólnokształcących zorganizują uczniowie
klas III w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych, pod kierunkiem nauczycieli zawodu.
Zakres merytoryczny i praktyczny warsztatów obejmuje co najmniej:
- jedną godzinę teorii dotyczącej zasad zdrowego żywienia,
- dwie godziny praktycznej nauki przygotowania posiłków, smacznych, tanich, zdrowych, w oparciu o lokalne,
ekologiczne produkty, z uwzględnieniem lokalnych tradycji.

Forma realizacji:
Uczniowie  na zajęciach przygotowywali zdrowe, zbilansowane w składniki odżywcze, smaczne posiłki. Były to propozycje śniadań, obiadów czy deserów. W korytarzach szkoły wystawione zostały świeże owoce dla naszych uczniów jako zdrowa przekąska na drugie śniadanie. Na długiej przerwie uczniowie naszej szkoły będą  spróbować zdrowych potraw, soków z owoców, cocktaili owocowych.

                                    

Projekt zakończył się zorganizowaniem w naszej szkole 9 grudnia 2016 r 
„Festynu zdrowej żywności i potraw promujących lokale produkty i tradycje”. 

Zobacz galerię 

Warsztaty przeprowadzone w naszej szkole sprawiły że uczeń będzie efektywniej funkcjonował w szkole,  łatwiej  przyswajał wiedzę.Do tego potrzebuje właściwie zbilansowanej diety. Mózg podczas wytężonej pracy – nauki, pochłania naprawdę dużo energii, dlatego odżywcze drugie śniadanie jest absolutnie niezbędne. Odżywcze, czyli zawierające składniki, które „nakarmią” mózg i cały organizm. Nie powinny to być, zatem cukier np. słodycze, bowiem ich spożywanie powoduje szkodliwe skutki dla zdrowia: wróg zębów, wróg żołądka oraz witamin ( brak koncentracji). Co zatem przygotowywać?

 

 

Gościmy

Odwiedza nas 90 gości oraz 0 użytkowników.

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com